VAR verdwijnt

De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 april 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In de tussentijd is er een overgangsregeling.

In 1e instantie zou de 'Beschikking geen loonheffingen' in de plaats van de VAR komen. Dat gaat niet door. In plaats daarvan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruikmaken van overeenkomsten die door de belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee hebben zij zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie.  

De Tweede Kamer heeft hiervoor het voorstel voor de 'Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties' goedgekeurd. De Eerste Kamer heeft dit voorstel nu in behandeling. Hieronder leest u meer over het wetsvoorstel.

Geen VAR meer, wel beoordeelde overeenkomsten

In samenwerking met externe organisaties stelt de belastingdienst algemene modelovereenkomsten op, op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Deze overeenkomsten zijn niet voor een specifieke beroepsgroep. Om wat voor werk het gaat en binnen welke branche, is dan niet van belang. Deze overeenkomsten worden gepubliceerd op de site van de belastingdienst.

Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen ook overeenkomsten opstellen en aan de belastingdienst voorleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld overeenkomsten voor een branche of beroepsgroep zijn. Zij beoordelen deze overeenkomsten en geven vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden, kunnen ze ook publiceren op hun internetsite. Dit zijn dan voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen of individuele overeenkomsten.

U vindt alle gepubliceerde overeenkomsten bij: Algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten en individuele overeenkomsten.

 

 

 

Overgangsregeling VAR 2016

In 2016 gaat de wet- en regelgeving voor de VAR veranderen. De Tweede Kamer heeft het voorstel voor de 'Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties' al goedgekeurd, de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nu in behandeling. Totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat, is er een overgangsregeling.

VAR voor 2014 en 2015 langer geldig

Vanwege de komende nieuwe wet- en regelgeving geldt het volgende: Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag u uw VAR voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen. 

Wanneer wel een nieuwe VAR aanvragen?

Gaat u in 2015 of 2016 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? Dan vraagt u hiervoor een nieuwe VAR aan. Deze VAR is geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat.

Werken met een algemene modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of individuele overeenkomst

U kunt ook nu al werken met een algemene modelovereenkomst, een voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst. Het werk dat u doet, moet dan volgens de overeenkomst worden uitgevoerd. Uw opdrachtgever hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Meer info over de VAR ? Bel Administratiekantoor Quavisie te Rosmalen 073 8508605

TOP